O afloramento mariño é un proceso mediante o cal as augas superficiais son substituidas polas augas profundas. Estas augas profundas son máis ricas en sales nutrientes (fundamentais para o ciclo alimenticio das especies) que as superficiais, polo que son vitais para a concentración de vida natural, para a existencia dunha complexa cadea trófica e para a vida de abundantes especies que fagan sustentable actividades económicas como a pesca e o marisqueo.
O afloramento é debido ó Efecto Coriolis, que ven sendo unha desviación das correntes mariñas debidas ó movemento de rotación da Terra. Así, as augas profundas ascenden á superficie. Son augas frías e con elevadas doses de nutrientes. Pouco a pouco van aumentando as súas temperaturas, ó tempo que se vai restablecendo o equilibrio das masas mariñas.
O vento xoga un papel excepcional no proceso de afloramento costeiro, debido ó seu poder de arrastre das capas superficiais e profundas. Este proceso ten lugar no verán, principalmente no mes de agosto, cando as aguas afloradas se introducen no interior das rías. Por este motivo a temperatura da auga do mar descende no mes de agosto.